Intrebările pe care trebuie să ni le adresăm atunci când navigăm pe internet!

08.11.2013 10:29

Cuprins…

—Internetul
— Prieten de nadejde sau dusman?
— Cat de protejati suntem pe internet?
— Monitorizeaza indeaproape
— Invatati impreuna mai multe despre folosirea  calculatorului
 
             Internetul
 
—Internetul poate reprezenta o sursa de inspiratie sau un izvor nesecat de informatii, dar nu putem trece cu vederea peste minciunile care ne sunt afisate pe ecran si tocmai de aceea, parintii ar trebui sa fie mult mai atenti la activitatea pe care copii lor o desfasoara.
—   Ca utilizatori trebuie sa evitam neplacerile virtuale, sa incercam sa ne educam singuri cu privire la informatiile pe care putem sa le furnizam unei persoane necunoscute.
 
           Prieten de nadejde sau dusman?
—  
Internetul poate fi un prieten de nădejde pentru cel mic, mai ales atunci când juniorul tău are nevoie de informaţii pentru un referat sau un proiect pentru şcoală ori vrea să fie la curent cu noile jocuri apărute. Totuşi, internetul se poate transforma rapid într-un duşman dacă micuţul tău ajunge pe o pagină cu conţinut nepotrivit sau se lasă atras în plasa site-urilor.
 
      Cat de protejati suntem pe internet?
—
Cât de protejaţi suntem pe internet?Marketingul comportamental are diverse consecinţe asupra utilizatorilor: Nivelul de înţelegere al consumatorilor. Doamna Cornelia Kutterer consideră că „De cele mai multe ori, utilizatorii au impresia că internetul oferă mai multă confidenţialitate decât în realitate”, fără a fi informaţi de faptul că datele lor sunt colectate şi folosite. Controlul asupra informaţiilor personale - companiile păstrează datele personale pentru o perioadă de timp îndelungată. Securitatea şi confidenţialitatea cantităţii masive de date personale delicate este grav afectată, putând duce la furtul identităţii utilizatorilor sau furtul din conturile bancare ale acestora.

       

          Monitorizeaza indeaproape

1. Învaţă, la rândul tău, cum se folosesc motoarele de căutare şi blochează site-urile pe care nu vrei să le acceseze juniorul.
2. Amplasează calculatorul în sufragerie, ca să poţi fi cu ochii pe el atunci când cel mic navighează pe internet.
3. Controlează setările motorului de şi activează filtrele de siguranţă pentru imagini şi conţinut web.
4. Arată-i chiar tu cum să umble pe internet şi salvează în bookmarks site-urile preferate sau cel mai des utilizate.
5. Nu-l lăsa să acceseze chat-urile şi explică-i de ce sunt periculoase.
6. Dacă juniorul vrea un cont de e-mail sau pe vreun site, îi poţi permite să facă asta doar având şi tu parola. Aşa îi vei putea supraveghea corespondenţa, ca să te asiguri că nu primeşte mesaje nepotrivite.
7. Oricât ţi-ar spune el că vrea să ţină legătura cu colegii pe site-urile de socializare, ai grijă ce şi, mai ales, ce poze postează acolo.
8. Dacă cel mic primeşte mesaje nepotrivite online, în special de la necunoscuţi, ia legătura cu autorităţile competente.

     Invatati impreuna mai multe despre folosirea calculatorului?

—   Invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului. Invatati copiii sa nu le dea niciodata date personale sau poze celor cu care corespondeaza pe internet. Controlati activitatea on-line a copiilor astfel incat sa limitati cat mai mult accesul la continuturi nocive sau periculoase pentru ei. Invatati copiii sa nu stabileasca, fara acceptul dumneavoastra, intalniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet. Atrageti atentia copilului dvs. sa nu spuna nimanui nici o parola, in afara parintilor.