Reguli

08.11.2013 10:41
• Internetul este un loc în care foarte multe persoane se simt în siguranţă, tocmai datorită faptului  nimeni nu ştie cu adevărat cine suntTotuşi, acest lucru nu le poate feri de diverse probleme cum ar fi virusarea computerului şi pierderea tuturor fişierelor (fotogrrafii, muzică, texte) sau de întâlnirea unor persoane care  le hărţuiască
De obicei, copiii şi adolescenţii sunt cei mai supuşi acestor riscuri, aşa  dacă faci parte din aceste două categorii, iată câteva sfaturi pentru a fi în siguranţă cândnavighezi pe internet. 
REGULI 
•1. Nu da click pe link-urile suspecte. În timpul navigării tale pe internet nu da click pe nici un link care ţi se pare suspect, fie primit pe email, pe clienţii de instant messenger cum ar fi Yahoo Messenger , MSN, Skype sau întâlnit pe site-urile pe care le vizitezi. Verifică atent inclusiv link-urile primite de la prieteni. Este posibil  aceştia aibă calculatorul virusat şi  trimită astfel de link-uri fără voia lor şi astfel poţi  te virusezi şi tu
•2. Nu descarcă şi nu rula programe sau fişiere din surse necunoscute sau suspecte. De foarte multe ori acestea sunt trimise de un program numit "backdoor" şi conţine viruşi. Este indicat  ceri confirmarea trimiterii acestor programe sau fotografii. De asemeanea, nu descarcă programe de pe internet de pe pagini suspecte. 
3. Nu vorbi cu străinii. Pe clienţii de mesaje instant, pe site-urile sociale sau pe chat nu stabli legături şi nu răspunde persoanelor străine, iar dacă intri într-un dialog cuacestea, nu stabili întâlniri reale şi nu furniza informaţii personale . 
•4. Nu transmite informaţii confidenţiale sau personale. Nu furniza informaţiile tale personale, cum ar fi adresanumărul de telefon, vârstă) pe internet în nici un mediu ( mesagerie instanţa , email, bloguri, forumuri). Pentru crearea unui cont pe un site social nu permite vizualizarea acestui tip de informaţii decât celor selectaţi  prieteni şievident, nu acceptă crerea unei legări de prietenie cu persoane necunoscute. Pentru bloguri, forumuri şi alte tipuri de comunicaţi (cum ar fi site-urile de jocuri spre exemplu)utilizează un pseudonim şi foloseşte eventual o adresa de email alternativă şi creată special pentru acest tip de activităţi
•5. Spayware şi Malware. Dacă staţia ta de lucru începe  afişeze mesaje care te invită  cumperi anumite produse, sau te anunţă câştigarea unui premiu sau orice alt gen deinvitaţie, calculatorul tău este infectat şi este imperativ necesar  rulezi un program pentru devirusare. 
•6. Instalaleaza programe de protecţie a calculatorului. Instalează un antivirus şi un program tip firewall care oferă protecţie în timp real şi care te pot salva de o infectare a calculatorului. Din când în când este indicat  rulezi şi un program anti-spyware.