Te simți in siguranța pe internet?

08.11.2013 10:18

Internetul este un loc în care foarte multe persoane se simt în siguranță, tocmai datorită faptului că nimeni nu știe cu adevărat cine sunt. Totuși, acest lucru nu le poate feri de diverse probleme cum ar fi virusarea computerului și pierderea tuturor fișierelor (fotogrrafii, muzica, texte) sau de întâlnirea unor persoane care să le hărțuiască.

1. Nu da click pe link-urile suspecte. În timpul navigării tale pe internet nu da click pe nici un link care ți se pare suspect, fie primit pe email, pe clienții de instant messenger cum ar fi Yahoo Messenger , MSN, Skype sau întâlnit pe site-urile pe care le vizitezi. Verifică atent inclusiv link-urile primite de la prieteni. Este posibil că aceștia să aibă calculatorul virusat si să trimită astfel de link-uri fără voia lor și astfel poți să te virusezi și tu.

2.Nu descărcă și nu rula programe sau fișiere din surse necunoscute sau suspecte. De foarte multe ori acestea sunt trimise de un program numit "backdoor" și conține viruși. Este indicat să ceri confirmarea trimiterii acestor programe sau fotografii. De asemeanea, nu descărcă programe de pe internet de pe pagini suspecte.


3 Nu vorbi cu străinii. Pe clienții de mesaje instant, pe site-urile sociale sau pe chat nu stabli legături și nu răspunde persoanelor străine, iar dacă intri într-un dialog cu acestea, nu stabili întâlniri reale și nu furniza informații personale .

 

4.Nu transmite informații confidențiale sau personale. Nu furniza informațiile tale personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon, vârstă) pe internet în nici un mediu ( mesagerie instanță , email, bloguri, forumuri). Pentru crearea unui cont pe un site social nu permite vizualizarea acestui tip de informații decât celor selectați că prieteni și evident, nu acceptă crerea unei legări de prietenie cu persoane necunoscute. Pentru bloguri, forumuri și alte tipuri de comunicați (cum ar fi site-urile de jocuri spre exemplu) utilizează un pseudonim și folosește eventual o adresa de email alternativă și creată special pentru acest tip de activități.

5. Spayware și Malware. Dacă stația ta de lucru începe să afișeze mesaje care te invită să cumperi anumite produse, sau te anunță câștigarea unui premiu sau orice alt gen de invitație, calculatorul tău este infectat și este imperativ necesar să rulezi un program pentru devirusare.

6. Instalaleaza  programe de protecție a calculatorului. Instalează un antivirus și un program tip firewall care oferă protecție în timp real și care te pot salva de o infectare a calculatorului. Din când în când este indicat să rulezi și un program anti-spyware.