Ziua Internațională a Siguranței pe Internet

08.11.2013 10:51

 Ziua Siguranței pe Internet (în România) este Ziua globală a Siguranței pe Internet și este sărbătorită în fiecare an în luna Februarie, în peste 60 de țări din întreaga lume

Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.În România, Ziua Siguranței pe Internet a fost sărbatorită pentru prima dată în anul 2008 iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin două evenimente naționale.

Pacaliti pe internet

Doi vasluieni şi un braşovean au fost păcăliţi prin intermediul internetului de un bărbat de 44 de ani din capitală care a pretins că este reprezentantul unei firme elveţiene care se ocupă cu vânzarea animalelor de rasă.Povestea a ieşit la iveală după ce braşoveanul a plătit aproape 13.000 de euro într-un cont bancar din Elveţia, pentru a cumpăra nişte vaci care nu i-au mai fost livrate niciodată.

 Peste 200.000 de români sunt păcăliţi că pot afla cine îi urmăreşte pe Facebook, mai bine de jumătate dintre aceştia ajutând la propagarea atacului pentru că „vorbesc despre asta". Tag-jacking-ul, cel mai simplu mecanism de propagare a escrocheriilor în reţelele sociale rămâne, în continuare, foarte eficient.

 Textele captează atenţia prin faptul că sunt foarte bine scrise, la persoana întâi, într-un mod care suscită interesul, iar în imaginea care se presupune că prezintă topul urmăritorilor tăi apar poze reale de profil ale celor din lista ta de prieteni. De remarcat faptul că numele paginii nu are nicio legătură cu rolul ei în această escrocherie, acesta fiind, probabil, un truc la care creatorii ei au recurs pentru a evita blocarea de către sistemul de monitorizare al Facebook.